- In de beleggingswereld zijn hypes onvermijdelijk. Dat geldt zowel voor individuele aandelen als voor populaire managers van beleggingsfondsen.
- De ontwikkeling van het ARK Innovation Fund van sterbelegger Cathy Ark is een klassiek voorbeeld van de risico’s die beleggers hiermee lopen.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis bespreekt het wel en wee van het inmiddels roemruchte beleggingsfonds.
ANALYSE – Zo nu en dan zijn er aandelen waar vrijwel iedereen razend enthousiast over is. Datzelfde geldt voor beheerders van uitzonderlijk goed presterende beleggingsfondsen, zogeheten sterbeleggers. Met beiden past u maar beter op.
Een voorbeeld van zo’n sterbelegger is Cathie Wood van het ARK Innovation Fund, die tijde van de pandemie het rendement van de brede beursindices verpulverde. Wood werd al snel een heel beroemde belegger en in de financiële media kwam je haar overal tegen. Haar aandelenselecties en -voorspellingen werden vrijwel dagelijks breed uitgemeten en becommentarieerd.
Gevolg was een enorme toestroom van geld. Waar het ARK Innovation Fund per aanvang 2020 nog minder dan 2 miljard dollar onder beheer had, was dit bedrag aan het einde van het jaar gegroeid tot 18 miljard dollar.
Deels is dit toe te schrijven aan rendement, maar het is vooral de toestroom van geld geweest die de stijging verklaart. In de eerste helft van 2021 piekte het fondsvermogen op zo’n 30 miljard dollar.
Sindsdien is de koersontwikkeling van het ARK Innovation Fund dramatisch. En opvallend voor een innovatiefonds is dat het een van de grootste innovaties van deze tijd over het hoofd zag: kunstmatige intelligentie.
ARK Innovation Fund: minder sterk dan S&P 500
De koers van het fonds noteert momenteel zo'n 70 procent onder de recordstand in 2021. Het fondsvermogen daalde nog sterker, omdat beleggers sindsdien per saldo geld aan het fonds onttrokken hebben.
Sinds de start van het ARK Innovation fund eind 2014 bedraagt het rendement 129 procent. Dat lijkt in eerste instantie zo gek nog niet. Maar weet dat de brede beursindex S&P 500 met 171 procent rendement over dezelfde periode ruim beter presteerde. En de technologiegraadmeter Nasdaq, waar het fonds wellicht beter mee te vergelijken is, noteert 275 procent hoger.
In werkelijkheid zijn er vrijwel geen beleggers die hun belegging in het ARK Innovation fund de volledige periode hebben aangehouden. De meesten stapten in na de periode van indrukwekkende rendementen, om later weer uit te stappen na een heel zwakke periode.
Bovenstaande verklaart dat beleggers in het ARK Innovation fund sinds de start in 2014 per saldo 7,5 miljard dollar verlies hebben geleden (de beheerders zelf konden wel honderden miljoenen dollars aan vergoedingen incasseren). Een aanzienlijk verlies dus, ondanks het feit dat het fonds vanaf de start zelf wel degelijk een positief rendement behaald heeft.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee: met heel populaire aandelen en stermanagers pas je beter op. Beiden zullen zich ook in de toekomst ongetwijfeld weer aandienen. Menselijke emoties die aan het ontstaan ervan ten grondslag liggen, zijn daarvoor simpelweg te krachtig en als belegger ben je je daar beter goed bewust van.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.